Cikkünkben a sárospataki tanulmányút második állomásáról számolunk be.

Április 7-én, a Sárospataki Református Kollégiumban tett látogatásunkat követően az intézmény tudományos gyűjteményét is megtekintettük. A reformáció során létrejött Kollégium hagyományai határozzák meg a gyűjtemény szellemiségét. A sárospataki tanulmányutunk második állomásán Dienes Dénes, a gyűjtemény vezetője fogadta a kollégium körbejárását követően projektünk résztvevőit.

Igazgató úr felvezető előadásában a gyűjtemény történetébe vezette be a hallgatóságot. A Tudományos Gyűjtemények a Tiszáninneni Református Egyházkerület intézménye, a Sárospataki Református Kollégium keretei között működik. A hallgatóság a Nagykönyvtár, a Múzeum, Levéltár és Cs.Szabó László könyvtárnak megismerése mellett a gyűjtemény különleges részeit és kialakulását is megismerhette az előadásból. A résztvevők a prezentációt követően személyesen is megtekintették igazgató úr szakmai kíséretében az egységeket és a gyűjtemény különleges darabjait és a múzeumát.

A sárospataki tanulmányutat követően legközelebb a HuCER 2018 konferencián, Székesfehérváron és a júniusi debreceni műhelymunkán találkoznak a projekt résztvevői.

Dátum: 2018. április 19.