4 alkalommal vágtunk neki a felfedezésnek.

Izgalmas tanulmányutakon vettek részt a Transznacionális együttműködések „Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok című projekt keretében partnereink, kollégáink, szakemberekkel közösen a 2018. évben. Célunk volt elsősorban újabb jó gyakorlatok megismerése.
Április 7-én, a Sárospataki Református Kollégiumot látogattuk meg. A kollégiumi ismeretterjesztő sétánkat követően az intézmény tudományos gyűjteményét is megtekintettük.
Július végén Pénzesgyőrbe látogattunk a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület Breuer László Oktatóközpont és Erdei Iskolába. A tanulmányút résztvevői megismerhették az egyesület kialakulásának történetét, felépítését, sőt az Erdei iskola mindennapjait is testközelből megnéztük. Dunántúli tanulmányutunkon Pápára is ellátogattuk. A Pannonia Reformata Múzeumban elsőként egy gyönyörű, késő barokk-copf stílusban épült, puritán templomot csodálhattuk meg. Szakszerű tárlatvezetésben is részünk lehetett, hiszen a múzeum fő kuriózumának számító Hori titkai című kiállítást is megtekinthettük.
Szeptember 13-án Gyulára látogatunk. Az esti órákban Almásy-Kastély Látogatóközpontját tekintettük meg egy éjszakai tárlatvezetéssel egybekötve. Szeptember 14-én, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és a gyulai vár megtekintése és a helyi szakemberekkel való közös találkozás igazán maradandó élmény maradt csapatunk számára. Őszi tanulmányútjaink között a dobozi Közösségi Ház és Könyvtár Széchy Tamás Alkotóházának felfedezése is szerepelt programjaink között. Megismerhettük a helyi jó gyakorlatokat, sőt testközelből is kaphattunk ízelítőt az itt folyó szakmai munkáról.
Október végén Egerszalókra látogattunk, ahol a Faluházat ismerhettük meg elsőként. Kisebb túrát követően a barlanglakásokhoz is ellátogattunk, melyek bejárása közben a helytörténeti gyűjteményt és az épített örökséget együttesen tekinthettük meg.

Dátum: 2018. december 13.