Készül a negyedik filmünk a projektben.

Az EFOP-5.2.2-17 Transznacionális együttműködések „Tanuló közösségek és társadalmi átalakulás: kelet-közép-európai tapasztalatok” pályázat keretében vállalt tanulási kisfilmek közül elkezdtük a felvidéki oktatás helyzetét vizsgáló filmünk vágását és véglegesítését, melyben követve az előző filmek tematikáját, az alapfokú oktatástól kezdve a szakképzésen keresztül körbejárjuk a felsőoktatás és felnőttképzés világát Szlovákiában. A 2019-es adatok szerint közel 510 ezer felvidéki magyar azonosságtudatának egyik legfontosabb eleme az anyanyelv. Talán éppen ezért jellemző erre a közösségre az anyanyelv-megtartására való nagyfokú igyekezet.
Az intézményes anyanyelvű művelődés az óvodában kezdődik és a felsőoktatás rendszerével zárul. Az iskolák száma és a diáklétszám a rendszerváltás, illetve Szlovákia megalakulása óta folyamatosan csökken, de ennek ellenére a szlovákiai magyar nyelvű kisebbségi oktatás ma is kiépített hálózattal bír.
A filmben az iskolatípusok bemutatása mellett, megismerhetjük az oktatási rendszer teljes vertikumát, sőt a fenntartók szerinti különbségekre is fókuszálunk, bemutatja a magyar nyelvű felsőoktatási intézményeket is.
A film fő vezérvonala egyértelműen az, hogy szükség van elhivatott magyar tanárokra ahhoz, hogy a meglévő iskolarendszer magyar nyelvű képzései megmaradjanak és tovább is fejlődjenek. A kisfilm hamarosan elérhető lesz honlapunkon.