Sokszínű felekezeti oktatás.

A szolnoki műhelymunkát követően március 8-án délelőtt Mezőtúrra látogatunk. Égerné Tamás Annamária főigazgató fogadta és kalauzolta körbe lelkes kis csapatunkat a Mezőtúri Református Kollégiumban tett látogatásunkkor. Az iskola története kapcsán elmondta, hogy a mezőtúri ősi gimnáziumot 1530-ban Túri Szabó Lukács és Túri Sánta Jakab Wittenbergben tanult diákok, prédikátorok alapították.
A Református Gimnázium 1948-ban bekövetkezett államosításig mindig a helyi református egyházközség volt a fenntartója. 1992-ben az országban az elsők között kapta vissza a református egyház a Túri Alma Matert. Az iskola pedig felvette Szegedi Kis István nevét.
2010-től Mezőtúri Református Kollégiummá vált, melynek jelenleg öt intézményegysége van, ahol 800 diák tanul. A főigazgató asszonytól megtudtuk, hogy a református elkötelezettsége miatt Túr városát méltán nevezték “Kis Debrecen”-nek, de a “Berettyóparti Athén” nevet elsősorban a református gimnázium humán irányultsága miatt kapta. Az évszázadok folyamán Mezőtúrnak és térségének nemcsak oktatási-nevelési értékeit gazdagították a tanárok és az itt tanuló diákok, hanem a város közéletében, kulturális-, tudományoséletében is meghatározó erővel bírtak.
A főigazgató asszony nemcsak az intézmény történetét, de jelenét is bemutatta számunkra, emellett az utóbbi években történt fejlesztéseket is megismerhettük testközelben.