Egy határokon is átívelő gyakorlatot mutatunk be.

Ebben a hónapban az Erdélyi és magyarországi kultúraközvetítő szakemberek tapasztalatszerző cserelátogatása című gyakorlatot mutatjuk be röviden. A jó gyakorlat közvetlenül hozzájárul egyes magyarországi és erdélyi magyar közösségek közösségi és identitás fejlődéséhez.
A tanulási program által közvetített tartalmak fontosak lehetnek az egységes Kárpát-medencei kulturális tér kialakításában.
A kultúraközvetítés hatékonyságának növelése által egyszerre szolgálja a helyi közösségek erősödését és a magyar identitás fejlődését.
A módszer alapvetően az egymástól tanulásra épül, a program elsősorban a kulturális ernyőszervezetek együttműködésén alapul.
A program két fő szervezője az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népművelők Egyesülete.
Az együttműködő intézmények egy-egy képviselőjét vonták be a szervezők egy olyan csereprogram keretében, amelynek során a magyarországi és az erdélyi közművelődési tapasztalatokat osztották meg egymással egy tanulási alkalmakat biztosító cserelátogatás alkalmával.
Céljuk volt, hogy az együttműködő intézményekben dolgozó népművelő vagy önkéntes szervező kolléga ellátogasson a partnerintézményekbe, ott tíz napot eltöltve gyakorlati tapasztalatokat szerezzen a kultúraszervezés mindennapjairól. A teljes esetleírás elolvasható a honlap eredményei menüpont alatt.