Február elején már bemutattuk szlovákiai partnerünket. Most az ungvári kollégák munkájába nyerhetnek bepillantást.

 

Az Education of the Future (Ungvár, Ukrajna) a projekt egyik ukrajnai együttműködő partnerszervezete. A civil szervezet a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Tagozatával szoros együttműködésben végzi tevékenységeit. Kiemelten foglalkoznak ismeretterjesztő előadások tartásával, melyeket a szórványban oktató pedagógusok részére szerveznek olyan témákban, mint a kooperatív vagy a projekt módszerek alkalmazása az oktatásban, vizuális és nyelvi készségfejlesztés lehetőségei, kulturális értékek, az alapfokú oktatás az Európai Unióban, kulturális és szabadidő-eltöltési szokások stb.

Szakmai konferenciák szervezésével céljuk a tudományos eredmények közzététele, az új módszerek, lehetőségek, innovációs technológiák megismertetése a szórványvidéken tevékenykedő óvodapedagógusokkal, tanítókkal, tanárokkal, általuk elősegítve a magyarság oktatását, a magyar nyelv megtanulását és a magyar nyelven való tanulást. Emellett kutatásokkal is foglalkozik a szervezet, melynek kiemelt célja a tudományos közéletben való folyamatos részvétel, amelyet tudományos kutatásokban való együttműködésekkel és szervezésével ér el. Kutatásaik különösen a kárpátaljai kisebbségek (roma, szórvány magyarság) életmódvizsgálatára, a kisebbségi lét alapproblémáira vagy a felnőttképzés szerepére irányulnak az ukrajnai oktatási rendszerben.

A szervezet kiemelt hangsúlyt fektet más, hasonló célú és kutatási orientációval rendelkező szervezetekkel való együttműködések kialakítására. Így ukrajnai szinten számos, a tudományos szférában tevékenykedő intézménnyel (pl. a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Tagozata mellett a Pro Cultura Subcarpathica szervezettel), nemzetközi szinten pedig több magyarországi szervezettel (pl. KultúrÁsz Közhasznú Egyesület, Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete; Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesülete stb.) voltak közös szakmai együttműködése (pl. konferenciák, határon átnyúló kutatások).

 

Dátum: 2018. február 27.